Itálie, země lákající v létě teplým mořem a v zimě zasněženými Alpami – a samozřejmě výborným jídlem. Každý měl určitě někdy v životě pizzu, špagety nebo pravou italskou zmrzlinu, na kterou si vždy v horkém létě vzpomene. Ne vždy se ale poštěstí vyrazit na cestu a užít si pár dnů dovolené, tak si pojďme společně vytvořit malý kousek Itálie přímo u vás doma, se slavným dezertem – Tiramisu. Jeho příprava není vůbec složitá, zvládne ho každý v pohodlí vlastní kuchyně, a jelikož není třeba péct, postačí vám trochu místa v ledničce.
Nejprve si nachystáme všechny potřebné suroviny, a středně velký pekáček či zapékací mísu.
- Smetana ke šlehání (alespoň 30 % tuku)
- 3 žloutky
- 2 balíčky cukrářských piškotů
- 1 krabička Mascarpone
- 10 dkg moučkového cukru
- Šálek rozpustné kávy se lžičkou rumu
Dále budete k přípravě potřebovat hlubší misku, kuchyňského robota či mixér s metličkami a stěrku.
A pojďme se již vrhnout do práce!
- Nejprve z vajec oddělíme žloutky a bílky. Jelikož je dezert nepečený, je třeba použít opravdu čerstvá vejce, vybírejte tedy pečlivě. Bílky potřebovat nebudeme, schovejte si je tedy do ledničky pro příští kulinářské dobrodružství. Oddělené žloutky nalijeme do misky či mísy kuchyňského robota.
- Navážíme cukr. Připravíme si ho vedle misky se žloutky, které začneme pomalu šlehat metličkami. Poté, co pomalu začnou mít krémovou strukturu, přisypáváme postupně po malých dávkách cukr, který takto všechen zapracujeme do žloutků.
- Do žloutků s cukrem po lžících přidáme sýr Mascarpone. Budeme potřebovat celé balení, které opět na menší otáčky vmícháme do vznikající směsi.
- Mimo si vyšleháme šlehačku. Je třeba, aby byla skutečně ztuhlá, proto se nebojte šlehat déle. Pečlivě zkontrolujte, zda se hmota neroztéká, a šlehačku pomocí stěrky lehce a opatrně vmícháme do krému z cukru, žloutků a Mascarpone. V žádném případě nepoužívejte metličky, krém by se roztekl a dezert by nedržel pohromadě.
- Připravíme si šálek kávy dochucený lžičkou rumu. Pokud jeho chuť nemáte rádi, vynechte ho. Vezmeme si k ruce pekáček či zapékací misku, a její dno vymažme tenounkou vrstvou krému. Rozbalíme si cukrářské piškoty. Po jednom je rychlým pohybem máčíme v kávě s rumem tak, aby se nasákly, ale nerozpadly se nám ještě v ruce. Poklademe je do souvislé vrstvy na dno pekáčku (mísy). Poté na piškoty nalijeme asi polovinu krému. Ten by měl mít konzistenci asi jako vyšlehaná šlehačka. Opatrně ho rozetřeme po celé ploše, a pak opakujeme znovu postup s piškoty tak, aby vzniklo další patro. Potřeme zbytkem krému a zarovnáme.
- Takto připravený dezert můžeme posypat kakaem, aby získal pěknou barvu a uložíme ho alespoň na tři hodiny do chladničky.
Po vytažení hotového Tiramisu z lednice nezbývá než pozvat hosty ke stolu. Tiramisu se podává nakrájené na menší kostky, a toto množství vystačí přibližně na deset porcí. Zaručeně ale dlouho nevydrží, protože hostům jistě velmi zachutná.
Dobrou chuť!